Pieter Vlamingstraat 28

Terug naar de index van de Fotorubriek van winkels uit Oost en WGM

1 Fan
Pieter Vlamingstraat 28  - 1910-1912-2015 .<br />Foto's: Guido Schouten

Pieter Vlamingstraat 28 - 1910-1912-2015 .
Foto's: Guido Schouten

Alle rechten voorbehouden

Klik rechts (icoontje) bovenaan op de advertentie (of op de foto) en de advertentie (of de foto) wordt vergroot

Alle rechten voorbehouden

448 keer bekeken

2 reacties

Voeg je reactie toe
Jan van Rhee

C. Andersen - fotograaf van allereerste TOG elftal

De foto die we o.a. op de TOG facebook site hebben geplaatst dateert uit 1909, fotograaf C. Andersen Pieter Vlamingstraat staat nog op de zijkant van de foto te lezen.

Een leuk "weetje". Grappig!

Jo Haen - van Langen

Christoffer Andersen fotograaf

Ik ben even wezen googlen op Fotografie Andersen (extra informatie klikken).

Betreft Christoffer Andersen, in de periode tot 1922 fotograaf in Amsterdam, gevestigd: Pieter Vlamingstraat 28. Op de foto uit 1912 zien we het bord hangen op nummer 28 en als ik met google streetview kijk naar de huidige gevels zijn dat ook de gevels op de foto’s, alleen is er nu een plein. Is ook niet gek, de familie Schouten heeft zelf ook in de Pieter Vlamingstraat op nummer 9 gewoond. Ik heb de foto ook als heel groot bestand gescand, en kan inzoomen op het nummer, en onmiskenbaar nummer 28. Dus een mooie winkelfoto denk ik zo! Ik kan me ook voorstellen dat deze foto’s door Christoffer Andersen zijn gemaakt.

Mijn familie van zowel mijn vaders (Schouten) als mijn moeders (Van Kuik) kant heeft vanaf eind 19e eeuw tot in de jaren 20 van de 20e eeuw op meerdere adressen in Amsterdam Oost gewoond. Mijn ouders zijn in 1955 weer in Oost gaan wonen in de Vrolikstraat op nummer 116b totdat eind 1965 het gezin met inmiddels 5 kinderen verhuisde naar Amsterdam Noord. In de oude foto-albums kwam ik 2 foto’s uit 1910 en 1912 tegen die ik wat locatie betreft moeilijk kon plaatsen. Aangezien de hele generatie van mijn ouders inmiddels is overleden konden die ook geen uitsluitsel geven. Op beide foto’s staat namelijk een hoogwerker van de Gemeentetram. In de bak bovenin staat mijn grootvader, en op de foto uit 1910 staat een paard, dat, naar ik me heb laten vertellen, door mijn grootvader naar zijn vrouw was vernoemd, Alida. Daar zal mijn grootmoeder blij mee zijn geweest. Via google kwam ik erachter dat de foto’s gemaakt zijn in de Pieter Vlamingstraat, en wel bij nummer 28, waar op dat moment de fotograaf Christoffer Andersen gevestigd was. Blijkbaar was er in die tijd een winkel, en ik kan me ook voorstellen dat deze foto’s door Christoffer Andersen zijn gemaakt.

Voor uitleg over de hoogwerkers, zie ook de link Amsterdamse trams, het Geheugen van de Amsterdamse Tram. De foto uit 1912 is ook hier te zien met een korte uitleg.

Guido Schouten