Kerklaan 25 (23)

Auteur: Redactie
2 Fans
Kerklaan 25  - 1913

Kerklaan 25 - 1913

Alle rechten voorbehouden

Klik rechts (icoontje) bovenaan op de advertentie (of op de foto) en de advertentie (of de foto) wordt vergroot weergegeven.

Alle rechten voorbehouden

400 keer bekeken

Bekijk meer afbeeldingen

Corn. Drebbelstraat 25 - 1926

Corn. Drebbelstraat 25 - 1926

Alle rechten voorbehouden
Kerklaan 25 (later Corn.Drebbelstraat) - 1960 .<br />Foto: Jo Haen

Kerklaan 25 (later Corn.Drebbelstraat) - 1960 .
Foto: Jo Haen

Alle rechten voorbehouden
Cornelis Drebbelstraat 23-25 - 2014 .<br />Foto: Jo Haen

Cornelis Drebbelstraat 23-25 - 2014 .
Foto: Jo Haen

Alle rechten voorbehouden

3 reacties

Voeg je reactie toe
Jo Haen - van Langen

Cornelis Drebbelstraat 23 (25)

De viswinkel van de familie Vogel. Het pand stond nog op polderpeil. Je moest dan vijf treden af, ter breedte van het huis, om in de winkel te komen, nou winkel het was meer een loods. Later werd de viswinkel opgeheven en werd het tot Vogel zijn dood een rijwielstalling.

Op de treden was,in het midden, een brede loopplank gelegd om de fietsen naar beneden te brengen. Bij hevige regenbuien liep de boel onder water en stonden de fietsen weg te roesten. Ik herinner mij nog, dat ooit een dronken buurtbewoner 's nachts met zijn auto in de aanwezige kuil reed. Met medeneming van het hek en de lantarenpaal.
Pand afgebroken en bij het naastliggende pand op Nr. 25 gevoegd.

Aan het einde van de Cornelis Drebbelstraat links was oorspronkelijk de achteruitgang van Bloemisterij Ingwersen. Er waren ook paardenstallen van diverse groenteboeren en later ook kleinschalige bedrijfjes. B.v de stoffeerderij van Jan ten Hoope en een loodgieterij kan ik me herinneren. Ook was daar de kolenopslag van de firma Kaijen.

Later een troeplokaal van de Vierkantsgroepen van Ernst Zilver, later overgegaan in de Nederlandse Padvinders Vereniging. Wegens enorm succes en ruimtegebrek een tijd lang op de Ringdijk in een oude hoedenfabriek, nu Nobelweg, gezeten waar meer ruimte was.

Vlak voor de oorlog 1940/1945 werd het Padvinders Home, van de "Frankendaelgroep" naast de kwekerij van Vliet en Wielinga in gebruik genomen. In de oorlog werd de padvindersbeweging door de Duitsers verboden. En Ernst Zilver ging met de hele organisatie over naar de Nationaal Socialistische "Jeugdstorm" De buurtbewoners hebben hem dat zeer kwalijk genomen.
Bron: Jan van Deudekom

Jo Haen - van Langen

Cornelis Drebbelstraat 23

In de diepte (op het niveau van de oude huizen van voor 1926/30) had je het oude eigendomshuis van de heer Vogel. Eerst had hij een vishandel, naderhand een fietsenstalling.
Dit huis was blijven staan tot Vogel z'n dood. Dat was een overeenkomst met de gemeente Amsterdam.
Hij had 4 kinderen n.l. de zonen Nol, Klaas, Bart en dochter Ida. Nol was Incassoloper bij de Amrobank op de Middenweg 2 t/m 10.

Nol is zeer laat getrouwd met een dochter van de kosteres mevr. van den Heuvel van de eerste Ned.Hervormde Kerk van Watergraafsmeer, Simon Stevinstraat no. 1 (thans een Jehovavestiging).
Die dochter had een kunsthand, de hand was door de Gooische Stoomtram eraf gereden.

Antoon van den Heuvel had 2 kunstbenen en had met een luxe auto (merk Citroën) een rijdende boter-, kaas- en eierenhandel. Waar eens het huis van Vogel heeft gestaan, staat thans een gemetseld muurtje met daarachter een schuurtje.
Johan en Freek Velders
1990

jcwalet

Laagste pand in de watergraafsmeer.

Dit pand liep altijd onder water met grootte regen val is in de jaren 70 gesloopt en een rode schutting in de plaats gekomen. heb er vaak gespeeld op de houten vlonder die naar beneden liep voor de fietsen. de eigenaar vond het niet leuk dat de kinderen er op speelden.